Bruine vloot

Kompas
Ster

Alles over de Bruine Vloot

De term “Bruine Vloot” wordt gebruikt voor de traditionele Nederlandse zeilschepen waarmee in het verleden een bedrijf of een beroep werd uitgeoefend. Er werd bijvoorbeeld mest mee verscheept vanuit Friesland naar de zandgronden van de bollenstreek. De schepen hadden overwegend bruine zeilen en daar komt de naam vandaan.

Toen vervoer over water werd ingehaald door vervoer over de weg, zijn veel van de schepen uit de toenmalige bruine vloot op het droge terecht gekomen. Totdat men bedacht dat deze schepen, mits aangepast, prima kunnen worden ingezet voor andere zaken. Bijvoorbeeld een lekker dagje of meerdere dagen het water op met gasten. Met de uitvoering van dat idee is gelukkig een stuk varend Hollands erfgoed bewaard gebleven.

Bruine Vloot anno 21ste eeuw

De voormalige vrachtschepen moesten natuurlijk wel worden verbouwd om ze geschikt te maken voor het varen met gasten aan boord. In eerste instantie werd deze verbouwing geheel naar het idee van de (toenmalige) scheepseigenaar overgelaten. Gaandeweg heeft men zich verdiept in het zo comfortabel mogelijk inrichten van de traditionele schepen en zijn er ook (veiligheids)regels verbonden aan het zeilen met mensen aan boord. Scheepseigenaren hebben zich op basis van de inmiddels opgedane ervaring kunnen specialiseren in het verzorgen van zeiltochten met gasten. Ieder heeft daarin zijn weg gekozen. Zo zijn er schepen met slaapgelegenheden, waarmee men meerdere dagen op stap kan. Op andere schepen zijn geen hutten voor overnachting aanwezig en is het verblijf benedendeks volledig ingericht voor het maken van een kortere zeiltocht; een dag, middag of avond. Op basis van deze “splitsing” (meerdaagse tochten of dagtochten) hebben de scheepseigenaren zich bij het ontwikkelen van hun product (meerdaagse zeiltochten of dagtochten) verder gespecialiseerd.

De Bruine Vloot dagtochten van de Muider Compagnie

De Muider Compagnie is zich zo’n 20 jaar geleden gaan specialiseren in het varen van dagtochten. Schipper/eigenaar Menno Hoekstra heeft daarbij bewust gekozen voor kwaliteit, in alle opzichten. De tjalken De Egelantier en De Rederijker zijn uitermate comfortabel ingericht. Zowel boven- als benedendeks is het goed toeven tijdens een bedrijfsuitje, vergadering of familiefeest. Ook de verzorging aan boord is van hoog niveau. Op het gebied van eten en drinken zal het u aan boord van de schepen van de Muider Compagnie aan niets ontbreken. Onze catering is huisgemaakt, kakelvers, ziet er niet alleen prachtig uit maar smaakt ook bijzonder goed. Onze zeil- en vaartechnische professionele crew heeft “hospitality” hoog in het vaandel, waardoor onze gasten zich al snel thuis voelen aan boord. En natuurlijk voldoen de schepen van de Muider Compagnie aan alle (veiligheids)eisen waaraan de schepen van de Bruine Vloot anno deze eeuw moeten voldoen.

Uw evenement aan boord van een schip uit de Bruine Vloot

De Muider Compagnie verzorgt al zo’n 20 jaar bedrijfsuitjes, klantdagen, familiefeesten, bruiloften en andere evenementen aan boord van de tjalkjachten De Egelantier en De Rederijker.

Vraag offerte aan

Uit bovenstaande kunt u opmaken dat wij bij het organiseren van onze evenementen alle zeilen bij- en de puntjes op de i zetten. Programma’s voor onze evenementen stellen wij graag aan de hand van uw wensen en in goed overleg met u samen. Overweegt u om met een gezelschap onder zeil te gaan, neem dan gerust eens contact met ons op en vraag (natuurlijk geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden.

Reddingsboei
Anker

De kombuis, een klasse apart

Ook op culinair gebied heeft de Muider Compagnie kwaliteit hoog in het vandaal. Een zeiltocht aan boord van de schepen van de Muider Compagnie is niet compleet zonder stevige lunch, uitgebreid borrelgarnituur of feestelijk (barbecue) buffet.

meer weten
Ster
Alexander

Afgelopen zomer op de rederijker gevaren! Wat een topdag. Heel mooi schip, prachtige zeilen, heel goed verzorgd. Beregezellige dag met goede bekenden op het water. Heel erg bedankt Menno en Julia voor deze prachtige dag!

Jennefer
Wij hebben onze trouwdag gevierd op de Egelantier. Het was Fantastisch!! Eigenaren Menno en Julia hebben de mooiste dag in vervulling laten gaan, echt!! Compliment aan Menno voor de prachtige ceremonie die hij voor ons had voorbereid.
Jurriaan van der Reijden
Wat was het een leuke dag met het hele team van Restaurant Moeders met dank aan Muider Compagnie Menno, Julia en Thijmen super gezeild met de tjalk de egelantier en heerlijk gegeten en gezellig geborreld !!
Verrekijker