Hoe zijn de schepen aan de namen Egelantier en Rederijker gekomen?

“De Egelantier & Rederijker” – geschiedenis

In 1996 en 2000 kwamen de Egelantier en de Rederijker in de vaart. Ze zijn speciaal ontworpen en gebouwd met één ultiem doel: de klant een zo prettig mogelijke zeildagtocht bezorgen. We hebben geprobeerd optimaal comfort te combineren met goede zeileigenschappen. Wij denken dat dat gelukt is, en het aanhoudende succes door de jaren heen bevestigt dit. Graag vertellen we hoe de namen tot stand zijn gekomen…

Als muze van het Muiderslot bracht Tineke van der Vegt, de grootmoeder van mijn dochter, een stukje geschiedenis tot leven door onze zeilschepen te vernoemen naar de Egelantier en de Rederijker. Geïnspireerd door de historische Muiderkring en de literaire invloed van P.C. Hooft, die in de 17e eeuw het Muiderslot bewoonde, zag Tineke een prachtige link met het zeeleven. Hooft, een prominente dichter en schrijver uit Amsterdam, nodigde destijds vrienden en collega-kunstenaars uit in de Ridderzaal, waar zij samen muziek maakten, theater speelden, poëzie voordroegen en het leven vierden. Tijdens de zomermaanden kwam deze zogenaamde Muiderkring bijeen, en velen van hen waren aangesloten bij de Amsterdamse rederijkerskamer De Egelantier.

Historisch kunstwerk Rederijker
De Egelantier

Tineke zag een parallel tussen de Muiderkring en het zomerse leven aan boord van een dagtochtzeilschip, waar plezier en gezelschap centraal staan. Zo ontstonden de namen Egelantier en Rederijker voor onze schepen. Bovenin de centrale koekoek van de Rederijker bevindt zich een wandschildering van de Muiderkring en het Muiderslot.

De naam Egelantier wordt kracht bijgezet door een prachtig gesneden mastbord, vervaardigd door scheepssier-specialist Reudenroos. Het kunstwerk toont de Hoorn des Overvloeds, gedragen door een mannelijke en vrouwelijke stroomgod. Binnen de hoorn bloeit een egelantierroos, vergezeld van symbolen van geluk en voorspoed: bloedkoraal, een champagnekurk voor toekomstige huwelijken aan boord en een oester met parel als teken van welvaart. Onderaan prijkt de spreuk “In Liefde Bloeyende,” het motto van rederijkerskamer De Egelantier, een verwijzing naar het geluk dat dit prachtige zeilschip ons brengt.

Op het mastbord van de Rederijker, eveneens vervaardigd door Reudenroos, vaart het schip voor het eeuwenoude Muiderslot. Daarboven staan 2 leeuwen die in de ene klauw de Muider Banier dragen en in de andere klauw een ganzenveer vasthouden als symbool voor goed schrijverschap en de creatieve geest die ons schip en zijn naam inspireren. Onderaanbeide mastborden bevinden zich het sterrenbeeld ‘Vissen’ van schipper/eigenaar Menno Hoekstra.

De Egelantier

De Egelantier

De Rederijker

De Muider Compagnie

Ruime schepen

Comfort en zitplek voor iedereen.

Elektrische lieren

Zeilen hijsen zonder moeite.

Luxe bar

Bar met uitgebreid assortiment.

Veilig

Nieuwe masten voor optimale veiligheid.